Kontakt telefoniczny:  +48 502 789 903    mail:  biuro@desthome.pl     Pracujemy w godzinach: 8:00 - 16:00

FAQ

    • Obsługa destylatora

      Aby otrzymać destylat wystarczy:

      1. Uzupełnić zbiornik przygotowanym wcześniej materiałem do destylacji.
      2. Doprowadzić wodę do chłodnicy przez 5 metrowy przewód. (Zimną wodę podłącz do lewego króćca zgodnie z instrukcją uruchomienia.) Woda powinna przepływać cały czas podczas procesu destylacji.
      3. Postawić zbiornik na taborecie gazowym.
        W przypadku zakupu wersji z grzałką elektryczną, należy podłączyć grzałkę dwiema wtyczkami do zasilania.
      4. Po osiągnięciu temperatury 78°C na kolumnie zmniejszyć grzewcze źródło zasilania poprzez zmniejszenie ilości gazu w taborecie gazowym.
        W przypadku zakupu wersji z grzałką elektryczną odpiąć mocniejszy (czarny) przewód.
        Moc grzałek jest dostosowana w taki sposób, aby zapewnić temperaturę 78°C!
      5. Po uzyskaniu 78°C na kolumnie rozpocząć odbiór destylatu.
        * Jeśli chcesz otrzymać czysty spirytus nie odkręcaj od razu zaworu do odbioru destylatu. Odczekaj ok. 30min -> proces rektyfikacji zajdzie wtedy kilkukrotnie. Opary skroplą się i oczyszczą ze związków zapachowych więcej niż raz. Po tym czasie rozpocznij odbiór destylatu.
    • Ile litrów destylatu otrzymam?

      Otrzymasz 1-1,5L destylatu na godzinę. 

    • Kiedy powinienem zakończyć destylację?

      Proces destylacji powinieneś zakończyć przy efektywności destylatu na poziomie 35-40%.

    • Jak uzyskać spirytus jak ze sklepu?
      W celu uzyskania spirytusu jak ze sklepu proponujemy przeprowadzenie podwójnej destylacji:
       
      A) Pierwsza destylacja tzw. odpęd (destylujemy wszystko co jest w roztworze, uzyskujemy surówkę gorzelnianą).
      Do uzyskanego destylatu dodajemy 0,25 kg węgla aktywnego i pozostawiamy 24h, mieszamy 4 x na dobę.
       
      B) Druga destylacja tzw. rektyfikacja.
      Destylujemy jak poprzednio otrzymany destylat z tą różnicą, że otrzymane pierwsze 100 ml wylewamy (to są śmierdzące przedgony).
      Kończymy destylować jak stężenie destylatu wynosi 40%.
    • Na czym polega proces destylacji?

      Destylacja to proces oddzielania jednej substancji od drugiej dzięki różnym temperaturom wrzenia tych substancji. Podczas destylacji etanolu oddzielamy go od wody i innych składników zawartych w destylacie. Chodzi o to, aby wprowadzić ciecz w stan pary, a nastepnie skroplić ją. W odpowiednio zaprojektowanym urządzeniu (destylatorze) substancje są rozdzielane, w efekcie czego z jednej cieczy otrzymujemy inne o zupełnie innych właściwościach.  

    • Kilka słów o kegach typu Cornelius

      KEG Cornelius to rodzaj zbiornika często używanego do przechowywania i przenoszenia napojów gazowanych, takich jak np. piwo. Jest to częsty wybór wśród osób produkujących domowe piwo, którzy cenią go za łatwość obsługi, kontrolę nad poziomem gazu oraz możliwość przechowywania większych ilości napojów w jednym naczyniu.

      Jednak możliwości wykorzystania zbiornika KEG Cornelius są jeszcze szersze:

      • Piwowarzy wykorzystują go do fermentacji, dojrzewania i przechowywania piwa. Keg umożliwia łatwe napełnianie i podawanie. 

      • Można w nim również przygotować i przechowywać kawę na zimno, dodając azot dla efektu Nitro Kawy.

      • Idealnie nadaje się do przechowywania i serwowania napojów gazowanych, takich jak cola, lemoniada czy woda sodowa.

      • Można w nim przechowywać i podawać herbatę na zimno, koktajle, soki itp.

      • Jest również używany do wytwarzania i przechowywania własnej wody gazowanej, umożliwiając kontrolę poziomu nasycenia gazem.

      • Może służyć również do przechowywania destylatów, chroniąc je przed utratą aromatu i jakością.

      Dzięki swojej wszechstronności i prostocie obsługi, KEG Cornelius jest popularnym narzędziem zarówno w domowej produkcji piwa, jak i wśród miłośników napojów gazowanych.